Výnimočná verzus dokonalá



Chcete byť šťastná navonok alebo naozaj? Čo vám napadne, keď sa povie dokonalá žena? Viete, aký je rozdiel medzi výnimočnosťou a dokonalosťou? Inšpirujte sa a vyberte si, akou sa chcete v živote stať.

Skúste si napísať päť atribútov alebo kritérií dokonalej ženy. Napíšte si ich pod seba ako ideál. Vedľa nich si napíšte, ako to máte v skutočnosti. Napríklad, ak je vaša perfektná žena vždy upravená, možno v realite dávate prednosť vyťahaným teplákom.

Ideál – ako by to malo byť. Realita – ako to je. Dokonalosť je vlastne, ak máte odfajknutý  nekonečný zoznam položiek.

Prečo vlastne chceme byť dokonalé?

Nie je vždy ľahké prijať seba samého, ak je realita mimo ideálu. To, či sme niekoho schopné prijať, o nás veľa vypovedá. Prečo chcete byť dokonalé?

Pretože máme pocit, že vtedy budeme viac hodné lásky, viac milované a potom aj šťastnejšie. Ale touto cestou šťastie nestretneme, ani keby sme mu bežali oproti. Ak túžite po ozajstnom vnútornom šťastí a naplnení, potom je to práve cesta výnimočnosti, ktorú sa oplatí vyskúšať.

Za snahou o dokonalosť je dobrý zámer

Výnimočnosť sa, žiaľ, už od detstva veľmi nepodporuje. Keď dieťa prinesie domov známku, čo myslíte? Ako reagujú? Podľa prieskumu, ktorý realizoval Gallup Institute na obrovskej vzorke ľudí, veľká väčšina rodičov v Amerike (77%) si myslí, že zlé známky si zaslúžia najviac času a pozornosti.

Učitelia a rodičia berú výnimočné výsledky za samozrejmé. Sú k nim skôr apatickí namiesto toho, aby investovali viac času do oblastí, kde má dieťa najväčší potenciál vyniknúť. Neustále sa sústredíme na nedostatky – napríklad chyby v diktáte a na to, aby sme usilovnou prácou naše slabé stránky vylepšili. Aby sme už ako deti pracovali na tom, čo nám nejde a vlastne ani nikdy veľmi nepôjde.

Ale pritom je to nezmysel. Keď je niekto napríklad výnimočná speváčka, nesnaží sa byť sama sebe aj účtovníčkou, manažérkou, nemontuje si mikrofón a nepredáva vstupenky. Jednoducho povedané – dokonalá žena sa snaží byť perfektná vo všetkom. Najlepšie vo všetkom naraz. Aj v tom, čo jej nejde

Výnimočná žena pracuje na tom, ako byť výnimočná aspoň v jednej oblasti svojho života a tie ostatné majú podobu rozumnej dostatočnosti. Teda dosť dobré.

O čom je vlastne dokonalosť?

Dokonalosť je mechanická. Môžu ju dosiahnuť zariadenia, pre ľudí je nedosiahnuteľná a je nudná – úprimne, keď stretnete niekoho príliš..., nelezie vám na nervy?

Dokonalosť je navyše ako čierna diera, v ktorej mizne strašne veľa času, energie, spontánnosti a radosti. Takáto akože dokonalá žena pôsobí závideniahodným šťastným dojmom, no vnútri ju môžu zhrýzať pochybnosti a nespokojnosť. Aj preto sa zamerajme na výnimočnosť.

Aký je rozdiel medzi výnimočnosťou a dokonalosťou?

Ak chcete byť dokonalá, tak vo všetkom. Ak chcete byť výnimočná, mali by ste sa rozhodnúť, v čom. Rozhodnite sa, ktoré role si ponecháte a čo posuniete na niekoho iného. Dokonalá žena chce zvládať všetko sama – mala by sa prepínať z roly matky do upratovačky, taxikárky, kuchárky, zásobovačky, doučovateľky, manželky, manažérky...

Výnimočná žena pozná svoje hodnoty a žije čo najviac v súlade s nimi. Žena, ktorá sa snaží byť dokonalá, pozná očakávania iných a snaží sa ich plniť. Chce byť k dispozícii zakaždým, keď ju potrebujú, a teda hocikedy.

Plnenie jej vlastných potrieb nasleduje, až keď je už aj pes nažratý. Hodnoty idú zvnútra, rodíme sa s nimi a očakávania idú zvonku, väčšinou od ľudí, ktorých máme radi.

Výnimočná žena vie, na čom môže postaviť svoju výnimočnosť – teda na akej kombinácii silných a slabých stránok. Silná stránka je prejavený talent, dar, nadanie, ktoré máme už od detstva, len ho treba objaviť a rozvíjať. Inak zakrnie.

Výnimočné ženy sú preto výnimočné, pretože sústredili svoju pozornosť a úsilie na to, na čo majú prirodzene najlepšie predpoklady. Treba tiež poznať slabé stránky. To, čo na nás nie je také milé, príjemné, užitočné a priznať ich.

Schovávame ich lebo sa bojíme, že by nás s nimi iní neprijali a nemali tak radi. Akože dokonalé ženy na sebe veľmi tvrdo pracujú. Najmä na tom, čo im nejde, aby to dotiahli.

Dovoľte si robiť chyby

V systéme dokonalosti je nulová tolerancia chýb – všetko treba robiť bez chybičky a na prvýkrát. Neúspech je zlyhanie a nasleduje pocit viny a padnuté sebavedomie. Výnimočná žena sa z chýb učí, sú súčasťou procesu a skvelou vylučovacou metódou, ktorá ukazuje, čo nefunguje. A treba byť tvorivý a vymyslieť, ako to robiť inak a lepšie.

Výnimočné ženy majú silnú osobnú značku

Žena, ktorá túži po dokonalosti, túži, aby ju mali všetci radi. To je nemožné. Kurt Cobain povedal: Radšej nech vás ľudia nemajú radi za to, kým ste, ako by vás mali radi za to, kým nie ste.

Výnimočné ženy majú silnú osobnú značku. Teda vedia, kým sú a dávajú to vo všetkom jasne, celistvo a autenticky najavo. Teda pre mňa dôležití ľudia si o mne myslia to, čo by som bola rada, aby si o mne mysleli.

Cítite šťastie v práci?

Ako to máte s vnútorným uspokojením a sebarealizáciou. Som presvedčená o tom, že každý máme svoje poslanie a mám unikátnu výbavu, aby sme ho naplnili. Majstrovstvo – flow – ani priľahké, ani priťažké, 10000 hodín k majstrovstvu. Výnimočný človek je majstrom vo svojej oblasti, má potenciál byť v niečom najlepší na svete.

Čo vás motivuje?

Výnimočnosť je motivovaná túžbou uspieť, dokázať niečo, čo je pre nás dôležité, má to zmysel a hodnotu. Dokonalosť je motivovaná strachom zo zlyhania, strachom, že nebudeme dosť dobré, že nám potom niekto povie, že sme neschopné.

Dávate si ciele, vďaka ktorým sa učíte?

Komu ide o dokonalosť, dáva si výkonnostné ciele – samé jednotky na vysvedčení detí, vážiť alebo schudnúť X kíl, napiecť päť druhov vianočných koláčov. Je skvelé dávať si merateľné ciele  - SMART. Ale stále viac sa začína pracovať namiesto výkonnostných cieľov s cieľmi učenia, kde je oveľa viac energie.

Dokonalá žena chce mať 100% z testu z francúzštiny, výnimočná sa chce naučiť tak po francúzsky, aby sa mohla bez problémov dohovoriť na výlete s domorodcami. Dokonalosť – nezmyselné vysoké ciele a štandardy, výnimočnosť – vysoké ciele ale dosiahnuteľné.

Nemôžete mať všetko naraz

Pri snahe o dokonalosť je to ako žonglovanie so stále väčším počtom loptičiek, skôr či neskôr ich aspoň pár spadne. Všetko má akoby rovnakú dôležitosť. Pri výnimočnosti ide o sústredenie sa na jednu vec. Ako pri lukostreľbe. Oprah Winfrey povedala, že môžete mať čo len chcete, len to nemôžete mať všetko naraz.

Dokonalý človek sa cíti sám

Človek, ktorý sa snaží o dokonalosť, je na veľa vecí sám a často trpí osamelosťou. Výnimočný človek je výnimočný aj preto, že má okolo seba tím ľudí, ktorí ho podporujú, pomáhajú a preberajú úlohy.

Výnimočného človeka je lákavé nasledovať, lebo z neho vyžaruje vášeň, ktorou žije. Má vízia, za ktorou ide, vidí zmysel a cíti vnútorné šťastie. S tým súvisí aj ocenenie – dokonalosť čaká, kým bude pochválená. Sama si nie je nikdy dosť dobrá. Výnimočnosť sa oceňuje za všetko, čo sa dá. Napríklad za to, že sa zdvihne, keď spadla.

Vyskúšajte si cvičenie

Napíšte si vaše 3 - 4 silné stránky, vaše prejavené schopnosti, talenty a dary. Poďakujte sa za ne a spomeňte si, ako vám boli nápomocné, kedy sa v plnej sile prejavili. Teraz si vezmite samostatný papier a napíšte na neho jeden váš najcennejší dar. Niečo, v čom ste naozaj výnimočná, oveľa lepšia ako hocikto, koho poznáte.

Položte ho na stoličku, zodvihnite sa a nájdite si intuitívne nové miesto. Také, kde na vás čaká dar, ktorý sa chce prejaviť. Každá z nás má všetky vyzdvihované i zatracované vlastnosti – len ich máme v rôznej koncentrácii. Sadnite si na nové miesto, ale ešte neotáčajte.

Uvedomte si, že nastal čas sa posunúť ďalej a dar, ktorý na vás čaká, vám k tomu pomôže. Napríklad Odvaha – pre každého to má iný význam. Zamyslite sa nad tým, nechajte to na seba pôsobiť.

Ak ste ho prijali, poďakujte sa zaňho. Prijatie a vďačnosť sú veľmi dôležité. Ale bez činu sa neposuniete ďalej. Ako sa môže tento váš nový dar prejaviť už dnes? A čo môžete urobiť do konca týždňa? Napíšte si to.

Na záver

Odložte zo seba všetko, čo nepotrebujete. Delegujte prácu, role, dovoľte si byť nedokonalá a priznať si to. Venujte svoju lásku, pozornosť a úsilie tomu, čo je pre vás dôležité. Nesnažte sa doháňať to, čo vám aj tak nejde, ale posilňujte hodnoty, ktoré vás vedú k úspechu. Aj napriek tomu, že sú zatiaľ nevýrazné – napríklad odvaha, dôslednosť, schopnosť rozhodovať sa srdcom.

 

Delegujte všetko, čo sa dá a rozvíjajte to, čo nemôžete delegovať – napríklad vieru v seba a ocenenie seba samej.

Napíšte mi

Ak chcete s väčšou ľahkosťou prejsť životnou zmenou alebo sa chcete niečo opýtať, napíšte mi.

© Copyright 2024 Lydia Ladanová - Všetky práva vyhradené | Powered by Mastery.sk