Sústreďte sa na energiu, nie na čas



Všetko okolo nás je energia. Čo si pod tým môžeme predstaviť? V živote často hovoríme, že nemám energiu, niekto mi vysal energiu alebo ma ňou naopak nabil. Niekto jej má viac, iný menej. Čo znamená mať viac energie a ako ju získať?

Keď sa ženieme za úspechom

Volajme ho Adam. Adam je obchodník, má 35 rokov a je úspešný. Pracuje s veľkým nasadením 10 až 12 hodín denne. Je charizmatický, výkonný a skvele vyzerá. Má ženu a dieťa, ktorým sa však nestíha venovať. Zle spí. Vraví, že pracovný úspech je nejaká jeho rola, ktorú už nevládze hrať a zároveň má pocit viny voči svojej rodine. Cíti, že mu začína chýbať zmysel a po druhom panickom ataku ho z kancelárie odviezla sanitka.

Eva má 32 rokov a vedie oddelenie v konzultačnej spoločnosti. Keď nastúpila do firmy, mala drive a chcela byť úspešná. Mala dostatok energie na rozbehnutie i dotiahnutie projektov. V súčasnosti nemá požadované výsledky, nevie sa sústrediť na prácu, nemá na seba čas. Stravuje sa nezdravo, naposledy cvičila minulý rok. Kamarátky okolo nej už majú deti alebo sú tehotné, ona momentálne ani vážny vzťah. Zasekla sa a je bez energie.

 Takýchto životných príbehov by sme dnes našli veľa.

Čas je obmedzený

Keďže väčšinová spoločnosť sa často sústredí na dosiahnutie úspechu – najlepšie takého, ktorý sa dá odmerať a je vidieť, robíme, čo sa dá, aby sme ho dosiahli. Honbe za úspechom venujeme stále viac času.

Kľúčový problém s dlhším časom v práci je ten, že čas je obmedzený zdroj. Navyše nevidíme za roh a nevieme, koľko ho celkovo v živote máme k dispozícii, aby sme si ho rozumne rozdelili.  Viac času počas dňa mať nebudeme, ale môžeme mať viac energie.

Viete, kam smeruje vaša energia?

Ako hovorí známy kouč, autor a filantrop Tony Robbins, kam ide naša pozornosť, tam ide naša energia. A len tam je možná zmena.  Ale kam smeruje počas dňa naša energia

Často ju rozptyľujeme rôznymi smermi - rozhovormi s kolegami, telefonátmi od klientov, vyruší nás pípnutie SMS v mobile. Zahlcujú nás kvantá informácií. Okrem toho si v hlave premietame včerajší nevydarený rozhovor s partnerom a poradu, na ktorej sa vám nedostalo zaslúžené ocenenie.

Zároveň často fungujeme v móde autopilota, mechanicky vykonávame stále to isté a vlastne ani nevieme prečo. Chceme napredovať rýchlo a efektívne, akurát že zlým smerom – proti sebe.

Až prídeme do momentu uvedomenia si, že ak budeme pokračovať v takomto životnom štýle, ideme voči sebe na energetický dlh. Stačí si uvedomiť, že takto to žiť nechcem a urobiť niečo iné. Častokrát sa to bojíme zmeniť zo strachu, že prídeme o to, čo tak dôverne poznáme. Sme schopní zmeny, až keď sú straty príliš veľké – keď príde vyhorenie, choroba alebo rozvod.

Hoci čas je obmedzený zdroj, téma energie je už iný príbeh. Málokto si uvedomuje, že každý z nás tvorí istý energetický systém, ktorý pozostáva z fyzickej, emočnej, mentálnej a spirituálnej energie. Každá táto časť potrebuje pre svoje fungovanie nejaký typ energie, ale je tiež schopná energiu generovať.

Kľúčom k tomu je byť vedomý a mať také návyky, ktoré prospievajú k nárastu energie.

Je jedno, čo robíme, ale mali by sme byť predovšetkým prítomní. Aj v práci sme predsa celým človekom – nestačí si do nej nosiť len hlavu a ruky, ale aj srdce.

Ako sa cítite vo svojom tele?

Telo je náš jediný skutočný pracovný nástroj, ktorý máme k dispozícii. Ak si len predstavíte, akú starostlivosť venujeme svojim autám - berieme ich do servisu, garážujeme, rešpektujeme, ich parametre a vieme, na čo majú a na čo už nie. 

Od tela vyžadujeme často viac, než na čo má. Chceme, aby fičalo, ale často mu nedávame energiu.

Ako sa teraz cítite vo svojom tele? Možno to ani neviete pomenovať, pretože vaša pozornosť je v hlave a práve nad niečím premýšľate. Prečo je vlastne dôležité sa dostať do tela? 

Pretože, ak chceme vedieť, čo nám robí fyzicky dobre, čo nám dáva energiu a čo nám ju berie, v hlave na to odpovede nenájdeme. Musíme sa stať viac vnímavými voči svoju telu.

Energia v kancelárii pracujúcich ľudí akoby prúdila iba od krku hore. Je nakopená v hlave a my ani netušíme, čo sa deje v našom tele a že by bolo fajn sa postaviť či napiť. Popierame prirodzenosť. Hoci naše telo používame, sme od neho odstrihnutí a vnímame ho veľmi zredukovane.

 

Po vykonaní jedného typu činnosti si namiesto 10 minútovej prechádzky dáme posediačky ďalšiu kávu alebo, ak sa potrebujeme nadýchnuť, zapálime si cigaretu.

Možno ste to už počuli, že sedenie je ako nové fajčenie. Ľudia nie sú prirodzene sedavé, ale  prirodzene stojace a chodiace bytosti. Televízia, počítače a autá to zmenili – sedíme viac ako 9 hodín denne, čo je viac než bežný spánok. Sme doslova prikovaní ku kancelárskym stoličkám.

Prečo nás sedenie zabíja?

Nadmerné sedenie zvyšuje obezitu, atrofujú svaly, zhoršuje sa dýchanie a prináša problémy s chrbticou. A úplne zlé je sedenie po práci. Polhodina pohybu denne nestačí, sedenie treba prerušiť čo najčastejšie. Niekedy pomôže, ak kolegom nebudeme posielať maily, ale prejdeme sa za nimi alebo budeme telefonovať postojačky.

Emócie dávajú všetko do pohybu

Energia srdca je silnejšia ako energia hlavy. Emócie sú často tie, prostredníctvom ktorých robíme rozhodnutia a ktoré určujú, aký máme zo seba a svojho života pocit. Emócie nás riadia, obzvlášť tie potlačené alebo zaseknuté.

Všetci ľudia sú naším zrkadlom. Nie sme schopní vidieť nič, čo by nebolo už niekde v nás. To, čo máme radi i to, čo neznášame.

Kedy dochádza k blokovaniu zdrojov emočnej energie?

Keď sa necítime prijatí. Keď nepatríme do kmeňa alebo ani nechceme patriť, pretože pravidlá kmeňa sú pre nás neprijateľné. Keď necítime pocit hodnoty alebo máme pocit, že ostatní sú našimi nepriateľmi. Energiu nám blokujú aj nevyriešené konflikty.

Autentické ocenenie alebo jeho absencia vedia veľa urobiť s chuťou alebo aj nechuťou človeka pracovať. Ak nekritizujeme, akoby sme chválili. V mnohých firmách dnes viazne komunikácia. Ak sa stane niečo zlé, príčinou je komunikácia. 

Kedy ľudia robia najlepšie?

Keď sa im chce. Aby sa im chcelo, musí im odniekadiaľ pritekať energia:

  • Fyzická - peniaze, strava, prirodzené tempo – striedanie aktivity a odpočinku

  • Emočná – dobrý pocit, výživné vzťahy, prijatie skupiny, ocenenie

  • Mentálna – radosť tvoriť a spoznávať nové veci, možno rásť a rozvíjať sa

  • Spirituálna – poznanie svojich hodnôt, možnosť ich žiť, podieľať sa na niečom zmysluplnom

 



Ako zdroje energie v práci popierame?

  • Mentálne – nezmyselné školenia, kde sa učíme to, čo nám buď nejde alebo nás nebaví. Nevyužívanie a nerozvíjanie prirodzených talentov. Ak nemáme príležitosť učiť sa to, čo by sme chceli. Podpora rozvojových aktivít, ktoré nesúvisia s prácou.

 

  • Spirituálne – keď ideme proti svojím hodnotám a nemáme pocit, že nám veci dávajú zmysel. Nerobíme to, prečo sme stvorení. Vidíme, že hodnoty firmy visia iba na nástenke, ale ďalej sa nedostali.

Vyskúšajte si nasledujúce cvičenia

1.      Fyzické

Doprajte si jednu nerušenú chvíľku pre seba. Stačí 15 minút, kedy sa vám žiada a venovať sa tomu, čo si telo pýta – relax, ticho, prechádzka, jedlo, pohyb, zhlboka sa nadýchnuť.

2.      Emočné

Oceňte druhých. Povedzte nahlas a spontánne, čo sa vám páči a sledujte svoju i druhého reakciu. Ako sa pritom cítite?

3.      Mentálne

Každý deň vyskúšajte niečo nové a trénujte neuroplasticitu mozgu. Nové dráhy sú novými impulzmi.

4.      Spirituálne

Každý večer si uvedomte aspoň tri veci, za ktoré ste vďační.

 

Staňte sa pozorovateľom a sledujte, kam smeruje vaša energia. Venujem pozornosť sebe a tomu, čo vás napĺňa.  

Napíšte mi

Ak chcete s väčšou ľahkosťou prejsť životnou zmenou alebo sa chcete niečo opýtať, napíšte mi.

© Copyright 2024 Lydia Ladanová - Všetky práva vyhradené | Powered by Mastery.sk